čtvrtek 29. září 2011

World press photo 2011

Jako v předešlých letech můžeme i tento rok zajít do Karolina a prohlédnout si fotografie zachycující aktuální světové dění. Letos zde najdeme mimo jiné portrét Juliana Assange, obrazy ničivých dopadů zemětřesení na Haiti, tvrdý život na hranicích Mexika s USA a v neposlední řadě vítězný snímek mladé Afghánky s uřezaným nosem. V expozici ale najdeme i několik snímků zvířat, sportu nebo záznam z Google street view.
Rozhodně nejde o jednotvárný projekt, který by se soustředil pouze na šokování katastrofami a zobrazování bezpráví, jde o výstavu plnou rozmanitých nápadů, jak zachytit událostí a problém dnešní doby. Vážnost celé výstavě dodávají perfektně vybrané a osvětlené prostory Karolina.
Pokud tedy máte rádi fotografie a zajímáte se (alespoň okrajově) o světové dění určitě si výstavu nenechte ujít. Čas máte do 9.10. vždy od 10 do 18 hodin.


pondělí 26. září 2011

Prague fashion weekend? Hezký český!

PFW pro mě začal sobotní večerní přehlídkou Nina Ricci by Obsession. Jak to jen popsat? Pokud pominu otřesný futuristický blok "módy" ala Lady G, večer se mi líbil. Celou ulicí prostupovala slavnostní atmosféra, kterou utvářely jemné, vkusné modely a nádherně zvolené materiály. Tleskám i výběru hudby. Moderátorka Klára Vytisková měla jistou úroveň, pravda ne takovou, jakou by si Nina zasloužila, ale pokud zvážíme, kdo byl v našich vodách na výběr, myslím, že jsme mohli být s výběrem spokojeni. Modelkám kralovala Hana Soukupová, která mezi ostatními zářila naprosto nenuceně a její přirozená krása upoutala víc pozornosti než vynucený úsměv, přehnané pohyby a ruka v bok Andrey Verešové, která si z přehlídky udělala svou propagační akci.  Odcházela jsem spokojená, s pocitem, že jsem viděla lehce nadprůměrnou módní show. 
Nastala však osudová chyba a já se s očekáváním stejného zážitku rozhodla navštívit i nedělní program PFW. V prvním bloku krátkých módní přehlídek jsem viděla sérii bund, kterou jsem mohla stejně dobře najít v jakémkoli obchodním centru, jen vysoce neprofesionální modelky bych tam sledovat nemusela. Polovina děvčat se tvářila vážně (jak by taky ne, když šlo zřejmě o jejich životní výkon) a druhá část se vesele usmívala na své příbuzné v předních řadách, nedočkala jsem se jen milého zamávání do foťáku nebo kamery (díky bohu!). V druhém bloku, který uvedla opět Klára Vytisková (už o poznání hůř než předchozí večer), se představily značky Diesel, Pinko, iBlues, Marella, Liu Jo a další. Šlo o výběr z kolekcí, které by se měly dostat na pulty českých obchodů a bylo to znát. Tvrzením, že šlo o podřadné hadry, by bylo přehnané. Vybrala bych si, rozhodně. Mile mě překvapila kolekce od Pinko a Victor&Rolf. A lehce zklamaná jsem byla z italské Liu Jo na kterou jsem se z bloku těšila nejvíc. 
Vysoká míra amatérismu, kdy se ztratil návrhář, který měl vyhlásit vítěze New Fresh Style a Klára zachraňovala situaci svým zpěvem,  pokračovala i při představování nové knihy o módě, kterou vydává MF Dnes, kdy začali lidé již houfně odcházet.
PFW byl módní událostí, která si rozhodně zaslouží pozornost. Jen doufám, že organizátoři brali akci jako demo verzi  něčeho, co by se jednou mohlo alespoň vzdáleně podobat světovým týdnům módy.

úterý 30. srpna 2011

Marc Jacobs for Dior?

Na internetu se stále častěji objevují spekulace o ukončení čtrnáctileté spolupráce Marca Jacobse s módním domem Luis Vuitton. Domněnky rozdmýchal i fakt, že značka chce během milánského Fashion weeku vzdát hold svému kreativnímu řediteli. Plánuje totiž výstavu, která by měla dopodrobna mapovat celé působení Jacobse u LV.
Pro ty kterým zpráva o přechodu MJ unikla - Marc Jacobs by měl nahradit vyhozeného Johna Galliana u značky Dior a na Jacobsovo dosavadní místo by podle kuloárových drbů měla přijít návrhářka a zároveň ředitelka módního domu Céline Phoebe Philo. MJ by nemohl setrvat na obou místech, jelikož mimo práce pro Vuittona navrhuje také své dvě vlastní kolekce Marc Jacobs a Marc by Marc Jacobs, zatímco Phoebe Philo by alespoň zpočátku zůstala u Céline a nově by utvářela nový pohled na Luis Vuittona.




sobota 27. srpna 2011

Pirelli 2012

Kdo by ho neznal? Vždyť jde o legendární kalendář na kterém se každý rok podílí nejlepší fotografové, pózují světoznámé celebrity a modelky a to jen s minimem oblečení. Minulý rok jsme mohli vidět set fotografií s nádechem antického Řecka podle taktovky samotného Karla Lagerfelda. Letos  se práce na kalendáři zhostil italský fotograf Mario Sorrenti a před jeho objektivem stanuly nádherné ženy jako Milla Jovovich, Kate Moss, Lara Stone. Kalendář se fotil na francouzské Korsice a fotky, kromě ženské přirozenosti, dávají vyniknout i tamní přírodě. Oficiálně zatím nebyly zveřejněny žádné snímky, budeme si na ně muset počkat do 6. prosince, kdy bude celý kalendář představen. Pár obrázků z průběhu focení se však na veřejnost dostalo...












pátek 26. srpna 2011

Let´s inspire - Coccinelle

Italská módní značka se už od roku 1980 zabývá designem dámských kabelek, peněženek, bot a šátků. A jak už to u italských výrobků bývá jsou i produkty Coccinelle proslulé svým smyslem pro preciznost a detail, elegancí a samozřejmě materiálem - kůží ( a to tou nejkvalitnější). Na rozdíl od mnoha značek Coccinelle si zakládá nejen na luxusním vzhledu, ale dbá i na praktičnost. Butik Coccinelle je i v Praze a to na Náměstí republiky, kde samozřejmě najdete i výběr z pánské kolekce.







úterý 23. srpna 2011

Just ELLE

zářijová Elle mě hned v úvodu omámila, dovolím si proto přepsat pár řádek...


  • Styl nemá nic společného s cenou, ti kteří styl mají, dokážou z laciných věcí udělat kvalitní a z kvalitních vytvoří cool oblečení.
  • Věříme v módu a její nádherné paradoxy: je duchaplná i povrchní, exkluzivní i pro každého, vtipná i vážná, je to umění i byznys.
  • Věříme, že móda vhodná pro určitý věk není vhodná v žádném věku.
  • Věříme, že být cool je něco prchavého a nelze se za tím neustále honit.
  • Věříme, že ten správný pár bot vám může změnit život - nebo vám alespoň udělá pořádnou radost.
  • Věříme, že oblékání má být dobrodružství a ne otravná povinnost.

Tahle pravidla sepsala šéfredaktorka amerického ELLE Roberta Myers a je jich samozřejmě víc, já jsem vybrala jen pár, které mě inspirují. Celé poslední číslo Elle se mi moc líbí. 

sobota 20. srpna 2011

Italian Vogue support shapes

Italské červnové vydání Vogue ve vás vyvolá rozporuplné emoce. Okouzlí vás mnohastránkové reklamy pro Luise Vuittona, Dolce&Gabbana s Naomi Campbell, rozkošná Kate Moss v kampani pro Diora, prohlédnete si photoshoot nádherné Alexi Chung a pokud umíte italsky přečtete si článek o provokativní Jessie J. Brzy ale zjistíte, že se vám do rukou nedostalo úplně klasické číslo módního časopisu.
Italská redakce se totiž rozhodla nevěnovat boji proti anorexii a bulimii jen pár řádek kdesi na konci časopisu, ale vyrazili do boje ve velkém. Dalo by tvrdit, že celé červnové číslo je plné tvarů a křivek. Celý editorial se nese v duchu vznešenosti a noblesy, nechybí však ani odvážné a dráždivé sexy fotky, vše je vkusně sladěné přesně tak jak to ve svých pracích dokáže Steven Meisel. Fotografie vznikaly v New Yorku a modelky propagují (kromě svých postav) světové značky jako Cartier, Manolo Blahnik, Fendi, Dolce&Gabbana, Donna Karan, Gucci nebo Yves Saint Laurent.

Video z backstage Sogno di Donna





úterý 16. srpna 2011

Smutný génius Yves Saint Laurent

Symbolem kreativity a luxusu bychom mohli nazvat jednoho z nejlepších francouzských módních návrhářů 20. století Yves Saint Laurenta. O jeho talentu vypovídá i fakt, že se v pouhých 17 letech stal plnohodnotným spolupracovníkem Christiana Diora. Dior si mladého chlapce oblíbil natolik, že mu svěřil vedení značky po dobu své dovolené, ze které se však už nevrátil, a tak se Yves stal v 21 letech kreativním ředitelem módního domu Christian Dior.
Po několika letech  ho přestalo uspokojovat navrhování pro zavedenou značku a rozhodl se prorazit. Pod svou vlastní hlavičku se Yves Saint Laurent chtěl realizovat hlavně v unisexovém oblečení. Do dámské módy tak jako první zavedl saka, kalhotové kostýmy a jeho asi nejznámějším počinem je dámský smoking, který uvedl pod názvem Le Smoking v roce 1965. Značka slavila obrovské úspěchy a tak se Yves rozhodl své pole působnosti rozšířit a v roce 1971 spatřila světlo světa jeho kolekce parfémů a dekorativní kosmetiky. Samotný Yves vzbudil v prudérní Paříži obrovské pohoršení kampaní, kde nahý pózoval jen s flakónem.
Přes všechny dokonalé návrhy se značka dostala v devadesátých letech do ztráty a tak ji Yves nabídl k prodeji, příležitosti využila Gucci group. Samotný Yves Saint Laurent se s tím však nikdy nesmířil a po mnoha rozporech s vedením se rozhodl rozloučit přehlídkou v pařížském Centre Pompidou v roce 2002 svou poslední kolekcí. Značka Yves Saint Laurent vydělává dodnes, v jejím čele už však nestojí smutný génius s nezaměnitelným rukopisem. Yves měl přes veškeré úspěchy problémy s depresemi, alkoholem a drogami.




pondělí 15. srpna 2011

Natasha Poly

Křehká kráska se narodila v roce 1985 v Rusku, teď však žije v New Yorku. Jejím modelingovým debutem byla pařížská přehlídka módního génia Emanuela Ungara v roce 2003. Netrvalo dlouho a Natashina výjimečného vzhledu a talentu si všimli téměř všechny významné módní domy, o čemž svědčí fakt, že v roce 2004 během Fashion week odchodila kolem 50 přehlídek. Rok 2004 byl pro Natashu zlomový i tím, že se objevila na obálce legendárního francouzského vydání Vogue a brána do světa módy se jí tak otevřela naplno. Nedlouho po tom, co Natasha zazářila dostala nabídku stát se tváří módní značky Gucci, kterou také přijala. Díky modelingu se Natashe naskytla příležitost postavit se před objektiv takových mistrů jako je Mario Testino nebo Annie Leibovitz. Během své kariéry se objevila také v kampaních značek Lanvin, Chanel, Versace a Luis Vuitton. Pracovala pro módní domy Alexander McQueen a Sonia Rykiel.









pátek 12. srpna 2011

Elie Saab

Elie Saab je charismatický Libanonec, který se přes všechny překážky dokázal dostat do světa módy  a udržet se v něm. Od roku 2003, kdy oblékl herečku Halle Berry na předávání Oscarů, vládne (nebo se alespoň značnou měrou podílí na vládě, ohrozit by ho mohl snad jen Oscar de la Renta nebo Alexis Mabille). Jeho modely večerních a svatebních šatů jsou jednoduše famózní, snoubí se v nich noblesa, cit pro detail, mají v sobě něco z pohádkové říše, ale přitom jim nechybí umírněnost. Sám popisuje své modely jako elegantní a glamour, snaží se o podtržení ženských křivek. Tvoří totiž opravdovou esenci dokonalosti, kterou vnáší kromě do šatů i do parfémů, bot a éterických doplňků.
Od již zmíněného předávání Oscarů v roce 2003 můžeme každý rok vidět na červeném koberci hned několik Saabových rób, které nám znovu a znovu vyrazí dech. Mezi jeho věrné klientky patří Beyonce, Gwyneth Paltrow, Rachel McAdams, Mila Kunis a nebo Angelina Jolie. S trochou nadsázky se dá říct, že kdo nestál na červeném koberci alespoň jednou v šatech Elie Saab jako by nebyl. Uznejte, kdo z nás by si je nechtěl alespoň jednou obléci?
Beyonce golden globe 2009

Gwyneth Paltrow

Angelina Jolie Oscar

Mila Kunis

Rachel McAdams Oscar


Kate Moss for LIU JO





Značka Liu Jo se sice nemůže pyšnit dlouhou tradicí jako její francouzská konkurence Chanel nebo Dior, byla totiž založena v roce 1995, ale za to se již po šestnácti letech může pochlubit širokým výběrem pánského, dámského i dětského oblečení a více než bohatým sortimentem doplňků od šátků a hodinek až po obuv a kabelky. Mezi klady, které stojí za zmínění je rozhodně vysoká kvalita výrobků, precizní provedení a stylové reklamní kampaně, které berou dech. V poslední kampani pro jaro 2011 můžeme vidět stále nádhernou Kate Moss, která se ke značce velmi hodí, podtrhuje její krásu a výjimečnost. Kate v nové kampani propaguje skvěle padnoucí kolekcí džín, vysoké jehly i sexy šaty. Značka, jak už to italských módních domů bývá, si zakládá na vysoké kvalitě materiálů a pohodlí a jak lépe to na propagačních fotografiích vystihnout než překrásnou Kate smyslně ležící jen v džínách na chlupatém koberci? 

středa 10. srpna 2011

Lipgloss and lipstick Exude by Rachel Zoe


Pro ty, kteří charismatickou blondýnku neznají - pokud byste se zeptali na Rachel Marca Jacobse, mluvil by o elektrizující energii.Tato éterická bytost je stylistkou a stojí za boho stylem například Nicole Ritchie, Mishi Barton, Lindsay Lohan nebo sester Olsenových. Racheliny ambice ale sahají i do navrhování, v neposlední řadě kabelek pro švédskou značku Lindex. Přesto že je Rachel novopečenou maminkou, ve své práci nepolevuje a jejím posledním počinem jsou právě rtěnky a lesky na rty Exude. Jednoduchá bílá edice obsahuje devět odstínů se speciálním aplikátory. Rtěnky jsou také obohaceny o vitamíny E a C. Nezbývá než doufat, že pro jednou budeme mít štěstí a rtěnku Exude si budeme moci pořídit i v České republice.



The most exciting Vogue Covers trough the time