úterý 16. srpna 2011

Smutný génius Yves Saint Laurent

Symbolem kreativity a luxusu bychom mohli nazvat jednoho z nejlepších francouzských módních návrhářů 20. století Yves Saint Laurenta. O jeho talentu vypovídá i fakt, že se v pouhých 17 letech stal plnohodnotným spolupracovníkem Christiana Diora. Dior si mladého chlapce oblíbil natolik, že mu svěřil vedení značky po dobu své dovolené, ze které se však už nevrátil, a tak se Yves stal v 21 letech kreativním ředitelem módního domu Christian Dior.
Po několika letech  ho přestalo uspokojovat navrhování pro zavedenou značku a rozhodl se prorazit. Pod svou vlastní hlavičku se Yves Saint Laurent chtěl realizovat hlavně v unisexovém oblečení. Do dámské módy tak jako první zavedl saka, kalhotové kostýmy a jeho asi nejznámějším počinem je dámský smoking, který uvedl pod názvem Le Smoking v roce 1965. Značka slavila obrovské úspěchy a tak se Yves rozhodl své pole působnosti rozšířit a v roce 1971 spatřila světlo světa jeho kolekce parfémů a dekorativní kosmetiky. Samotný Yves vzbudil v prudérní Paříži obrovské pohoršení kampaní, kde nahý pózoval jen s flakónem.
Přes všechny dokonalé návrhy se značka dostala v devadesátých letech do ztráty a tak ji Yves nabídl k prodeji, příležitosti využila Gucci group. Samotný Yves Saint Laurent se s tím však nikdy nesmířil a po mnoha rozporech s vedením se rozhodl rozloučit přehlídkou v pařížském Centre Pompidou v roce 2002 svou poslední kolekcí. Značka Yves Saint Laurent vydělává dodnes, v jejím čele už však nestojí smutný génius s nezaměnitelným rukopisem. Yves měl přes veškeré úspěchy problémy s depresemi, alkoholem a drogami.