čtvrtek 29. září 2011

World press photo 2011

Jako v předešlých letech můžeme i tento rok zajít do Karolina a prohlédnout si fotografie zachycující aktuální světové dění. Letos zde najdeme mimo jiné portrét Juliana Assange, obrazy ničivých dopadů zemětřesení na Haiti, tvrdý život na hranicích Mexika s USA a v neposlední řadě vítězný snímek mladé Afghánky s uřezaným nosem. V expozici ale najdeme i několik snímků zvířat, sportu nebo záznam z Google street view.
Rozhodně nejde o jednotvárný projekt, který by se soustředil pouze na šokování katastrofami a zobrazování bezpráví, jde o výstavu plnou rozmanitých nápadů, jak zachytit událostí a problém dnešní doby. Vážnost celé výstavě dodávají perfektně vybrané a osvětlené prostory Karolina.
Pokud tedy máte rádi fotografie a zajímáte se (alespoň okrajově) o světové dění určitě si výstavu nenechte ujít. Čas máte do 9.10. vždy od 10 do 18 hodin.


pondělí 26. září 2011

Prague fashion weekend? Hezký český!

PFW pro mě začal sobotní večerní přehlídkou Nina Ricci by Obsession. Jak to jen popsat? Pokud pominu otřesný futuristický blok "módy" ala Lady G, večer se mi líbil. Celou ulicí prostupovala slavnostní atmosféra, kterou utvářely jemné, vkusné modely a nádherně zvolené materiály. Tleskám i výběru hudby. Moderátorka Klára Vytisková měla jistou úroveň, pravda ne takovou, jakou by si Nina zasloužila, ale pokud zvážíme, kdo byl v našich vodách na výběr, myslím, že jsme mohli být s výběrem spokojeni. Modelkám kralovala Hana Soukupová, která mezi ostatními zářila naprosto nenuceně a její přirozená krása upoutala víc pozornosti než vynucený úsměv, přehnané pohyby a ruka v bok Andrey Verešové, která si z přehlídky udělala svou propagační akci.  Odcházela jsem spokojená, s pocitem, že jsem viděla lehce nadprůměrnou módní show. 
Nastala však osudová chyba a já se s očekáváním stejného zážitku rozhodla navštívit i nedělní program PFW. V prvním bloku krátkých módní přehlídek jsem viděla sérii bund, kterou jsem mohla stejně dobře najít v jakémkoli obchodním centru, jen vysoce neprofesionální modelky bych tam sledovat nemusela. Polovina děvčat se tvářila vážně (jak by taky ne, když šlo zřejmě o jejich životní výkon) a druhá část se vesele usmívala na své příbuzné v předních řadách, nedočkala jsem se jen milého zamávání do foťáku nebo kamery (díky bohu!). V druhém bloku, který uvedla opět Klára Vytisková (už o poznání hůř než předchozí večer), se představily značky Diesel, Pinko, iBlues, Marella, Liu Jo a další. Šlo o výběr z kolekcí, které by se měly dostat na pulty českých obchodů a bylo to znát. Tvrzením, že šlo o podřadné hadry, by bylo přehnané. Vybrala bych si, rozhodně. Mile mě překvapila kolekce od Pinko a Victor&Rolf. A lehce zklamaná jsem byla z italské Liu Jo na kterou jsem se z bloku těšila nejvíc. 
Vysoká míra amatérismu, kdy se ztratil návrhář, který měl vyhlásit vítěze New Fresh Style a Klára zachraňovala situaci svým zpěvem,  pokračovala i při představování nové knihy o módě, kterou vydává MF Dnes, kdy začali lidé již houfně odcházet.
PFW byl módní událostí, která si rozhodně zaslouží pozornost. Jen doufám, že organizátoři brali akci jako demo verzi  něčeho, co by se jednou mohlo alespoň vzdáleně podobat světovým týdnům módy.